Klimaat & Biodiversiteit

Ad van Nieuwland

38 Jaar heb ik mijn brood verdiend in het runnen van een hoveniersbedrijf en tuincentrum. Inmiddels is het hoveniersbedrijf overgedragen aan mijn voormalig compagnon Aart Verhagen. Ook het tuincentrumterrein heeft gedeeltelijk een andere bestemming gekregen. Op het andere deel ben ik begin dit jaar begonnen met een nieuwe uitdaging: de aanleg van een natuurrijke tuin.

Levende tuin voor mens én dier met hergebruik van materialen
In mijn natuurrijke tuin houd ik rekening met een grote verscheidenheid aan dieren. Zoals insecten, bijen, vogels, egels etc. Ik ga hier een beplanting aanplanten die met deze dieren rekening houdt. Verder probeer ik in deze tuin zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen toe te passen. Ook hergebruik ik materialen zoals oude tegels en klinkers voor stapelmuurtjes. Al het groenafval verwerken we tot bruikbare compost.

Verschillende toepassingen voor het opvangen van regenwater worden aangebracht zoals een grote vijver waar het water tijdens hevige regenval naartoe stroomt en zo het riool ontlast. Een paviljoen met een groene dakbedekking voor een goede isolatie moet het geheel compleet maken. Ik vind het een uitdaging om deze verschillende facetten toe te passen op mijn eigen locatie.

Workshops
Als deze tuin klaar is ga ik starten met het organiseren van workshops. Mijn kennis, ervaring en enthousiasme overdragen aan tuinliefhebbers. Meedoen aan de GOED-campagne past hier dan ook uitstekend bij.

Groen geeft zoveel plezier. Je komt erin tot rust, groen geeft verkoeling, kleurt de omgeving en blijft boeien. Een vijver of moerasgedeelte is goed voor het dierenleven. Tevens kan hier overtollig regenwater in worden opgevangen.

Probeer te tuinieren samen met de natuur
Ga experimenteren. Probeer eens een insectenvriendelijke mengsel in je tuin te zaaien. Alles hoeft niet keurig aangeharkt te zijn. Laat eens wat oud blad in de borders liggen.

Zet een houten regenton bij de regenpijp. Het is ook leuk om groenteplanten te combineren met bloeiende planten. Maak van gesnoeide takken een eigen takkenril. De vogels zijn er blij mee. En gebruik zo weinig mogelijk gemotoriseerde tuinmachines. Veel werk kun je doen met goed handgereedschap.

Mijn tip voor jou: Durf eens wat anders in je tuin. Maar doe het zo groen mogelijk.
Respecteer de levende have en wees zuinig met het gebruik van niet herbruikbare materialen. En kijk eens goed om je heen.

Geniet van het mooie groene Oegstgeest!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier