Alles over afval

Eveline is afvalambassadeur 2021!

Eveline Endler bewijst met haar gezin dat duurzaam én comfortabel leven prima hand in hand gaan. Zo min mogelijk afval produceren, is daar een vanzelfsprekend onderdeel van. Reden voor partner Diederik om Eveline te nomineren als Oegstgeester Afvalambassadeur. Een titel die ze met recht verdient: ze is niet alleen zélf bewust met afval bezig, maar helpt anderen met haar blog en kledingwinkel ook op weg.

Eveline Endler en Diederik van Luijk wonen met kinderen Quinten (6), Elisa (4) en baby Matthias in Oegstgeest. Eveline vertelt: “Duurzaamheid is eigenlijk altijd al belangrijk geweest in mijn leven. Naast energie- en waterbesparing, hoort zo min mogelijk afval produceren daar natuurlijk ook bij. En eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Met behulp van een online rekenmodule hebben we onze ecologische voetafdruk bepaald. Daaruit bleek dat we met onze huidige leefstijl de draagkracht van de aarde niet overschrijden.”

Afvalvrije boodschappen

Eveline legt uit hoe ze dat aanpakt. “Bij het inkopen van levensmiddelen kun je veel afval voorkomen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een biologisch groentepakket. Daarin zitten in Nederland verbouwde seizoensgroenten, die wekelijks in een kartonnen doos worden geleverd. Naast voedselkilometers, bespaart dat enorm veel plastic verpakkingen. Bovendien kun je er ook andere levensmiddelen bij bestellen, met als resultaat dat ik nauwelijks meer naar de supermarkt hoef. Daarnaast bakken wij zelf ons brood én we eten vegetarisch. Alles bij elkaar scheelt dat enorm veel verpakkingsafval.”

Shampoobar

Niet alleen levensmiddelen, maar ook andere producten koopt Eveline bewust in. “In de badkamer kun je afval voorkomen door gewone zeep en een shampoobar te gebruiken in plaats van doucheproducten in flessen. Cosmetica gebruik ik nauwelijks en bodylotion kun je prima vervangen door olijfolie. Kapotte elektrische apparaten, proberen we altijd te repareren. We hebben een speciale gereedschapset om apparaten open te maken, vaak kun je dan eenvoudig een onderdeel vervangen. Dat voorkomt niet alleen afval, maar scheelt ook aanzienlijk in je portemonnee!”

Clothes for Trees

Een tijdje geleden zijn we de uitdaging aangegaan om een jaar lang géén nieuwe producten te kopen. Dat lukte behoorlijk goed, maar tweedehands kinderkleding bleek moeilijk verkrijgbaar. Toen ben ik zelf het initiatief ‘Clothes voor Trees’ gestart. Ik zamel gebruikte kinderkleding in en verkoop die bij mij thuis. De opbrengst komt geheel ten goede aan Trees for All, een non-profit organisatie die werkt aan (her)bebossing. Ik werk alleen op afspraak – dus ook in coronatijden is mijn winkel gewoon te bezoeken!”

Comfortabel leven

Voor het gezin Van Luijk-Endler gaan duurzaam en comfortabel leven vanzelfsprekend samen. Eveline: “De kinderen vinden onze leefstijl volstrekt normaal. Ik neem ze regelmatig mee om zwerfafval op te ruimen. Lekker buiten op pad met een afvalgrijper, geweldig vinden ze dat.” En ook de benodigde tijdsinvestering valt volgens Eveline reuze mee: “Ons avondeten staat iedere dag gewoon in twintig minuten op tafel. En als je weet hoe het moet, is ook broodbakken geen tijdrovende klus.” Slimme keuzes maken, daar gaat het volgens Eveline om: “Blijf dicht bij jezelf en maak het niet te gek. Wij hebben bijvoorbeeld gewoon een Nespresso-apparaat en een auto. Door bewust te kiezen, ontwikkel je een leefstijl die je ook op de lange termijn vol kunt houden.”

Meer weten over Clothes for Trees? Kijk op www.degroenefamilie.nl

Jeanette afvalambassadeur 2020
Eind 2019 werd er ook een afvalambassadeur verkozen. In 2020 was Jeanette eigenaar van deze nominatie.
Benieuwd hoe zij bijdraagt aan minder afval? Lees het verhaal van Jeanette!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier