Klimaat & Biodiversiteit

Aantrekkelijke boomspiegels

Rondom bomen in de straat kun je aantrekkelijke minituintjes maken. Ze zorgen voor extra voedsel voor bijen en vlinders en het vergroot de aantrekkelijkheid van de straat en wijk.

Bekijk voor je aan de slag gaat, waar de boom staat. Is er veel zon of juist vooral schaduw? Stem de beplanting daarop af. Houd er ook rekening mee dat de grond rondom bomen altijd wat droger is. Er zijn genoeg planten die droogte goed doorstaan, maar je moet er wel even op letten. Je kunt kiezen voor een gevarieerde beplanting of juist rustige, groenblijvende planten. Bloembollen zorgen ervoor dat de eerste bijen vroeg in het voorjaar al voedsel kunnen vinden.

Kleine moeite, groot effect
Maak er iets leuks van met planten, bollen, sedum of iets anders. Een boomspiegel is maar een klein oppervlak, maar alle boomspiegels in Oegstgeest en Nederland bij elkaar opgeteld, maken een enorme lap grond die bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit in Nederland. Los van de positieve effecten voor het milieu is het erg leuk om te doen en om naar te kijken.

Tips

  • Maak de grond rondom de boom voorzichtig los, zonder de boomwortels te beschadigen.
  • Geef je planten een goede start door wat compost en langzaam werkende voeding door de grond te mengen.
  • Druk de planten goed aan in de grond en geef ze gelijk water. Blijf in ieder geval het eerste tuinseizoen de planten regelmatig water geven.
  • Langdurige droogte? Geef dan de planten zo nu en dan water.

Meer informatie over de aanleg van boomspiegels en tips vind je op de site van gemeente Oegstgeest.

Inspiratie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier