Alles over afval

Christa Joan gaat GOED! Wat doe jij?

In de wijk Oegstgeest aan de Rijn woont Christa Joan. Samen met haar man en dochter woont ze in een nieuwe, duurzame woning. Christa Joan probeert vooral in haar dagelijkse gedrag en dagelijkse keuzes zo duurzaam mogelijk te zijn.
‘Eigenlijk is het heel simpel, we letten op het verbruik van elektriciteit, laten niet onnodig lampen branden en gebruiken zo min mogelijk de droger.’ Met deze instelling probeert ze een voorbeeld voor anderen te zijn en vrienden en medebewoners te inspireren om ook voor duurzame alternatieven te gaan.

Ik doe best wel veel, maar voor mijn gevoel nog veel te weinig
‘Geleidelijk aan is het een manier van leven geworden. Als ik boodschappen doe kijk ik of het duurzaam geproduceerd is, wat de oorsprong is en of het product lokaal is geteeld. En natuurlijk pak ik de fiets,’ somt Christa Joan op. Ze gaat verder: ‘we gebruiken een broodzak voor ons brood, de lunch gaat mee in een lunchwrap en drank in kleine, plastic wegwerpflesjes kopen we absoluut niet meer. Oude spullen gaan naar de recycle of tweedehandswinkel. Schoonmaken doen we alleen met azijn, een oud en heel praktisch schoonmaakmiddel.’

Op de vraag of ze dan de lekkere geurtjes in huis niet mist zegt ze: ‘ja, absoluut. Maar geurtjes van schoonmaakmiddelen zijn na een uur ook vervlogen. En met azijn is het huis echt schoon en dat is uiteindelijk het doel. Af en toe gebruik ik etherische olie en dat ruikt ook lekker.’

Niet vegetarisch, wel minder vlees
Christa Joan geeft toe dat duurzame voeding kiezen best moeilijk is omdat bijna alles in plastic is verpakt. Omdat vlees ook een enorme co2-uitstoot heeft, eten ze minder vlees maar ze is bewust niet vegetarisch. ‘Onze dochter is in de groei en ik denk dat vlees essentiële bouwstoffen bevat voor haar. En daarnaast vind ik dat ze zelf moet kunnen kiezen wat ze wil en wil ik haar wat dat betreft niets opleggen’ licht Christa Joan toe.

Kleine aanpassingen maken het verschil
Sinds kort hebben ze ook een groene tuin met minder tegels. ‘Allemaal kleine dingetjes die je zelf kan doen’ zegt Christa Joan. Het is een wervelwind van voorbeelden die Christa Joan blijft geven met steeds een duidelijke boodschap: door bewust om te gaan met de dagelijkse dingen en keuzes die je maakt, kun je al een enorm verschil maken zonder dat je er heel veel moeite voor hoeft te doen.

‘Energiezuinig zijn levert sowieso al geld op. Maar ook qua gezondheid geloof ik echt dat je gelukkiger en gezonder wordt. Gezonde voeding, groene tuin. Het geeft mij een goed gevoel. Iedereen gaat naar het bos en strand voor natuur maar achter onze eigen deur is dat dan ineens niet meer belangrijk.’

Hoe komt het dat Christa Joan zo bezig is met duurzaam leven? ‘Ik heb het altijd belangrijk gevonden en heb het ook meegekregen vanuit huis. Zo weet ik niet beter dan dat ik snoepwikkels moest teruggeven aan mijn moeder die het dan bewaarde totdat er een afvalbak was.’

Opruimactie: 12 zakken zwerfafval verzameld!
Tijdens de nationale Clean Up Day eind september heeft Christa Joan een actie in haar wijk georganiseerd. Wat motiveerde haar? ‘Persoonlijke ergernis. De een heeft het met weer of verkeer. Ik met afval op straat. Waarom gooi jij een leeg blikje gewoon op straat? Zo achteloos en ik vind het zo asociaal. Door elk stuk plastic of vuil word ik echt geraakt. Het zorgt voor zo veel dierenleed en vervuiling van onze leefomgeving. Ik kan me daar heel erg over opwinden. Dit soort acties komen wel vaker voorbij en nu was ik toevallig vrij en ging ik op zoek naar een clean up in mijn buurt. Maar die was er niet en dat verbaasde me. De buurtvereniging verwachtte dat we niet veel afval zouden vinden in onze wijk, maar we hebben uiteindelijk maar liefst 12 vuilniszakken met afval verzameld!’

Een beter milieu begint ook bij de supermarkten
Pas geleden nog had Christa Joan hierover een discussie met Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer uit Leiden waar Christa Joan zich ook voor inzet. ‘Het gesprek ging erover of wij als consumenten individueel de verantwoordelijkheid dragen voor een duurzamere leefomgeving. Merijn Tinga is hier genuanceerd over. Hij gaf aan dat wij als individuele consument onder aan de ladder van de maatschappij staan en voor een groot deel afhankelijk zijn van de grotere organisaties boven ons. Een beter milieu begint ook bij de Jumbo en Albert Heijn. Maar we kunnen wel van ons laten horen en als iedereen dat zou doen, zouden we heel ver komen. Het aanbod is nog veel te minimaal in de winkels. Het wordt ons ook te makkelijk gemaakt. Het is zo goedkoop om een klein flesje water te kopen. Het aanbod moet er gewoon niet meer zijn. Alles weer in grote flessen met statiegeld, dat zou al een stuk schelen.’ zegt Christa Joan.

Lokale winkeliers: doe mee!
Christa Joan gaat verder: ‘Het probleem wordt steeds groter, steeds zichtbaarder. Steeds meer onderzoeken brengen steeds meer feiten boven tafel. Soms word ik er moedeloos van, maar opgeven is ook geen optie. Zo benader ik nu ook steeds meer lokale ondernemers en winkeliers. Zo liet ik de broodzak zien bij mijn bakker Den Dulk op de hoek en nu verkopen zij ook deze broodzakken. Eigenlijk is het te zot dat elk brood in een plastic verpakking gaat. Ik vind het echt heel fijn dat lokale winkeliers zo open staan om hun steentje bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Hier zou ik eigenlijk nog wel meer mee willen doen.’

Christa Joan’s tip voor jou:
‘Inspireer anderen met het goede voorbeeld. In het begin was ik heel enthousiast en wilde ik steeds mensen overtuigen. Ik betrapte mezelf erop dat het te veel ging lijken op een preek en dat stoot mensen juist af. Nu ga ik er veel relaxter mee om. Ik heb geleerd dat wanneer mensen bij mij thuis dingen zien, zoals de speciale afvalbak voor het scheiden van afval, zij hier enthousiast van worden en dan vanzelf mijn voorbeeld volgen.’

Het gaat om je eigen gezondheid en toekomst
Ze eindigt dan ook met: ‘Ik blijf het goede voorbeeld geven en mensen inspireren met ideeën om het toch beter te doen. Een verzoek aan iedereen: Open je ogen en doe wat goed is, het gaat om je eigen gezondheid en je eigen toekomst. Doe wat jij kunt, draag je steentje bij. Spreek je uit bij lokale winkels en denk mee met je gemeente! Bedenk leuke acties: breng je verpakking terug en je krijgt korting op je volgende aankoop of zoiets. Zo simpel kan het zijn.’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier