Energie

Column: een gat in het dak

Grote kans dat er in uw dak een gat zit. Toen ik zelf in 1983 (weer) in Oegstgeest kwam wonen, zat er in onze nieuwbouwwoning een stalen pijp in het dak naast de cv-ketel. Toen waren er nog geen hogerendementsketels en ontdekte ik achteraf dat die pijp nodig was om lucht aan te voeren voor de cv.

Tegenwoordig, met de nieuwe ketels is dat niet meer nodig en is die pijp gewoon een gat in het dak (én isolatie) en waardoor de warmte naar buiten gaat. Zonde, en niet nodig als je een ketel hebt waardoor zowel koude lucht van buiten wordt aangevoerd als het ‘uitlaatgas’ van de ketel wordt afgevoerd. Dat kun je zien omdat er uit een moderne ketel twee pvc-pijpen komen die via één dubbelwandige pijp door het dak of schoorsteen gaan.

Als je zeker weet dat je een moderne cv-ketel hebt dan kan die stalen pijp uit de jaren ’80 er dus af, of – in ieder geval – worden dichtgemaakt. Dit dichtmaken is simpel te doen dit door het opvullen met isolatiemateriaal of – voor mijn part – met een oud kussen. Als hij maar goed dicht is.

Het gat van de open haard

Open haarden zijn gezellig als ze branden. Als ze niet branden trekt de haard warmte uit de ruimte als de klep, die meestal wel aanwezig is, open blijft staan. Belangrijk dus om deze te sluiten nadat het vuur in de haard uit is. Als er geen klep is, is het aan te raden om het rookkanaal dicht te maken met een passend rond stuk hout met een handvat erop geschroefd en een gekleurd touwtje eraan zodat je kunt zien dat het kanaal dicht is.

Tenslotte weten de meeste houtstokers wel, dat je bij het stoken een raampje open moet zetten om te zorgen dat er voldoende frisse lucht is. Dat doe je ook als je een afzuigkap aan hebt staan.

Isoleren en luchtkwaliteit

Tegenwoordig isoleren we steeds beter en ‘tocht’ het binnen niet meer. Daardoor kan het gebeuren dat de luchtkwaliteit binnen slechter is dan buiten en dat kan hoofdpijn veroorzaken. Wees verstandig en koop een CO2 meter zodat je kunt controleren of de lucht in huis nog goed is. Energiecoaches van de gemeente hebben een CO2 meter en kunnen bij elke afspraak controleren of het binnenklimaat nog gezond is.

Peter van der Schrier, energiecoach

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier