Klimaat & Biodiversiteit

De ene berenklauw is de andere niet

Door het natte en warme weer barst de natuur uit haar voegen. Ook de berenklauw groeit als kool. In ons land komen meerdere soorten van de deze plant voor. De gewone berenklauw is inheems en een nuttige plant voor insecten. De reuzenberenklauw is een invasieve exoot en hoort dus niet thuis in ons land. We merken dat inwoners zich zorgen maken over deze plant, omdat het sap van de plant irritatie kan veroorzaken. Hoe houdt u de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw uit elkaar?

Om te beginnen komt de reuzenberenklauw van nature niet voor in Nederland. De plant is lang geleden geïmporteerd en vervolgens uit tuinen ‘ontsnapt’. Het blad van de reuzenberenklauw ziet er een stuk ‘gemener’ uit dan de gewone. Op de foto is het verschil goed te zien. Deze exoot heeft veel groter blad met stekels, terwijl onze eigen plant kleiner blad heeft met ronder ingesneden blad. Een tweede belangrijk verschil is de hoogte. Onze berenklauw wordt niet gauw hoger dan 1.50 meter. Reuzenberenklauw, de naam zegt het al, bereikt met gemak de 2 tot wel 4 meter en dat ziet er spectaculair uit. Van beide planten is de stam behaard en contact het met sap van de plant kan irritatie veroorzaken. Het sap van de reuzenberenklauw zorgt helaas voor nare brandwonden. Ook verdringt deze soort andere (inheemse) planten, omdat hij zo groot en zich makkelijk verspreidt.

De plant volledig uitroeien kan niet meer, daarvoor is hij al teveel ingeburgerd. We halen hem wel zo veel mogelijk weg, voordat hij kans ziet om zaad te vormen. En onze eigen berenklauw? Die mag lekker groeien en bloeien. Onze insecten zijn er dol op en de witte schermen met kleine bloemetjes zijn prachtig om te zien.

Gewone berenklauw           Reuzenberenklauw 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier