Klimaat & Biodiversiteit

Doe mee met de bijenchallenge

Waar tellen we de meeste bijen in de regio Leiden? In de week van 21 t/m 27 mei vindt de eerste lokale bijenchallenge plaats: is jouw wijk het meest bijenrijk? Ga de uitdaging aan en tel mee! Door mee te doen leer je niet alleen meer over bijen, je telgegevens dragen ook bij aan de bescherming van bijen.

De bijenchallenge is een wedstrijd tussen wijken in de regio Leiden: in welke wijk in Oegstgeest, Zoeterwoude, Leiden, Leiderdorp of Voorschoten worden de meeste wilde bijen en bijenplanten geteld? Doe mee en tel bijen en bijenplanten met behulp van ObsIdentify, een handige natuurherkenningsapp voor op je smartphone.

Leren over bijen

Op vrijdag 20 mei is er van 19.30 – 21.30 uur een startbijeenkomst in de Eendenkooi (Kooikersplein 1, 2382 EG Zoeterwoude). Tijdens deze bijeenkomst kom je meer te weten over de bijen in je buurt, het belang van de bescherming van bijen en waarom deze bijenchallenge wordt georganiseerd. Twee van de sprekers zijn bijenexperts Koos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity Center en Menno Reemer van  EIS Kenniscentrum Insecten, beiden een autoriteit op het gebied van bijen.

Op zaterdag 21 mei is er een oefendag en ga je onder begeleiding van experts het veld in. De experts helpen je op weg bij het herkennen van bijen en geven tips hoe je bijen het beste kunt fotograferen. Er is een sessie om 10.30 uur en om 13.00 uur. Meer informatie over de tijd en locatie volgt na aanmelding.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de bijenchallenge, de startbijeenkomst en/of de oefendag op https://www.naturalis.nl/bijenchallenge. Om mee te doen met de bijenchallenge download je de ObsIdentfyapp op je telefoon. Dit kan via de app-store van je telefoon, beschikbaar voor Apple en Google Play. In de app vind je meer informatie over de bijenchallenge en hoe je mee kunt doen.

De bijenchallenge wordt georganiseerd door de gemeente Zoeterwoude samen met Naturalis Biodiversity Center en EIS Kenniscentrum Insecten.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier