Duurzame initiatieven

Maak bewuste keuzes met je kledingbudget

Je kledingkeuze heeft op verschillende manieren impact op mens en milieu. Door te letten op materialen, Fairtrade en duurzame keurmerken en ook eens in winkels met tweedehands kleding te shoppen, kun je het verschil maken.

TIP: Shop jij wel eens bij de grote, hippe modeketens? Kijk dan eens bij de duurzame lijnen van deze winkels. Deze kleding kost iets meer, maar is net zo hip en je weet dan zeker dat de mensen goed (of beter) worden behandeld (betaald) en dat de kleding van duurzame materialen is vervaardigd.

De invloed van Covid-19 op de kledingindustrie
Toen het coronavirus in maart de wereld stillegde waren veel winkelstraten uitgestorven. Winkels bleven daardoor met voorraden zitten en annuleerden bestellingen. Grote internationale ketens weigerden zelfs te betalen voor werkzaamheden die al verricht waren. Kledingarbeiders in de fabrieken werden en zijn de dupe. Het overschot aan kleding wat daardoor is ontstaan heeft niet alleen een enorme impact op de kledingmakers maar ook op het milieu. De meeste kleding wordt namelijk verbrand.

Koop jouw garderobe lokaal!
Ga je kleding shoppen? Kies dan vaker voor kleding van kleinere merken bij de lokale winkels of loop eens binnen bij de verschillende boetieks in Oegstgeest die tweedehands kleding verkopen. Kies ook vaker voor een kledingstuk dat op een eerlijke en duurzame manier is geproduceerd. Vraag in jouw favoriete winkel naar het duurzaamheidsbeleid en welke eerlijke kleding zij al verkopen. Samen kunnen we het verschil maken!

Fairtrade Week
Jouw aankoop telt! Dat geldt natuurlijk elke dag maar zeker ook tijdens de Fairtrade Week. Van 24 oktober t/m 1 november staat Fairtrade in het hele land in het zonnetje. Supermarkten promoten die week hun Fairtrade producten en vrijwilligers organiseren allerlei activiteiten om te laten zien hoe belangrijk eerlijke handel is. Doe jij ook mee? Verras iemand met een Fairtrade product, bak een taart met Fairtrade ingrediënten of geniet van een Fairtrade bakkie koffie thuis, onderweg of op je werk. Zo simpel kan het zijn.

Meer weten over Oegstgeest gaat Fairtrade? Klik dan hier!

Oude kleding?
Draag je je kleding niet meer? Gooi je kleding niet bij het restafval maar breng het naar een textielcontainer. Of breng het naar een van de winkels met tweedehandskleding. Zo geef je je kleding een tweede leven!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier