Klimaat & Biodiversiteit

Fleur je gevel op!

Met een geveltuin zorg je voor meer natuur in de stad. Het trekt vogels aan. Ze bouwen er een nest of vinden er een slaap- en schuilplaats. Dat geldt ook voor egels. Gevelplanten beschermen ook je huis. In de winter zorgen groenblijvende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt en het binnen beter warmer blijft. In de zomer zorgen de planten er juist weer voor dat je muur koeler blijft en het binnen minder snel opwarmt. Doordat de planten langs je gevel het steen koel houden tijdens warme zomerdagen en water verdampen, functioneren groene gevels ook als de natuurlijke airconditioner van de stad. Last but nog least: planten filteren fijnstof en geven zuurstof af waardoor onze luchtkwaliteit verbetert.

Aan de slag met je geveltuin
Geveltuintjes zijn vrij eenvoudig zonder al teveel kosten zelf aan te leggen. Haal een smalle rij stoeptegels weg voor de gevel, verrijk de grond met tuinaarde en plant bijvoorbeeld een paar mooie stokrozen.

Andere geschikte planten langs gevels zijn o.a.:

Schaduw:
klimhortensia, wilde wingerd, vrouwenmantel, longkruid en clematis.

Halfschaduw/zon:
klimroos, lavendel en vingerhoedskruid (giftig!).

Wanneer je aan de slag gaat om je gevel groener te maken, is er een aantal aandachtspunten:

  • Een geveltuin is een smal tuintje dat strak tegen de gevel van een huis aan ligt.
  • Een geveltuintje mag maximaal 45 centimeter breed zijn.
  • De eigenaar van de woning moet akkoord zijn.
  • De doorgang van de straat moet gewaarborgd zijn. Er moet een begaanbare ruimte van minimaal 1,20 meter overblijven. Mensen met kinderwagens, rolstoelen en blinden moeten zonder hinder hun weg kunnen vinden.
  • Verkeer mag niet door het groen worden gehinderd, bijvoorbeeld door te hoge of te brede beplanting. Controleer voordat je planten koopt hoe groot ze uiteindelijk worden en of je ze, bijvoorbeeld door snoei, compact kunt houden. Je moet de geveltuin dus zelf netjes onderhouden.
  • Bomen, boomwortels en kabels en leidingen mogen niet worden beschadigd.
  • Het groen moet worden aangelegd in de eigen woonomgeving. Het is de bedoeling dat u de straat voor de eigen woning opfleurt.
  • Parken en grote groenstructuren mogen niet worden veranderd.
  • En tot slot als tip: bewaar de tegels zodat je ten alle tijden de stoep, indien nodig, kosteloos in de oude staat terug kunt brengen.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier