Circulaire Economie

GOED Compost

Een composthoop is in meerdere opzichten zeer waardevol voor het milieu. Je verkleint de afvoer van afval via de gft-bak en heel belangrijk, eigen gemaakte compost bevat een bron van leven en is een gratis, waardevolle bodemverbeteraar. Bezwaren om geen eigen compost te maken zijn er eigenlijk niet. Een tuin is nooit te klein, het kost geen geld en hoeft niet veel ruimte in te nemen. Nare geuren en ongedierte zijn makkelijk te voorkomen als je een aantal zaken in acht neemt.

Verander ook jouw tuinafval in organisch goud aan de hand van onderstaand stappenplan.

 1. Zoek een verloren hoekje of plekje in je tuin, bij voorkeur in de schaduw
 2. Afval verteert beter en sneller als het is ingesloten dan op een vrije hoop. Je kunt eenvoudig zelf een bak maken met behulp van 4 palen en wat planken of nog simpeler, met pallets. Er zijn ook kant en klare compostbakken te koop. Nadeel hiervan is dat het wat lastiger is de compost uit je bak te halen en minder natuurlijk oogt. Op de site van buitenlevengevoel.nl vind je verschillende mogelijkheden voor het zelf maken van een bak.
 3. Een composthoop hoeft niet groot te zijn. Stem de grootte af op je tuin. Ook zijn er compostmolens te koop die nog minder ruimte innemen.
 4. Drie componenten zijn essentieel voor het creëren van compost:
  1. vocht
  2. diversiteit in afval
  3. stevigheid
 5. Vocht: schimmels en bacteriën die het afval afbreken hebben vocht nodig. Zorg er daarom voor dat je de compostbak vochtig houdt tijdens warme, droge dagen. Een plek in de schaduw zorgt ervoor dat het minder snel uitdroogt.
 6. Diversiteit in afval: je afval verteert sneller als je verschillende materialen (groen en bruin) met elkaar vermengt. Vermeng gemaaid gras bijvoorbeeld met takken of oude bladeren. Meng verschillende soorten afval door elkaar heen voordat je het aan de compostbak toevoegt. Hoe kleiner de materialen, des te sneller gaat de vertering. Breek of knip takken dan ook in kleine stukken.
 7. Stevigheid: compostbakken hebben zuurstof nodig, maar grote ruimtes vertragen het composteerproces. Druk daarom het materiaal regelmatig stevig aan.
 8. Voorkom geur & ongedierte: (gekookte) voedselresten trekt ongedierte aan en zal sneller nare geuren verspreiden. Gooi dan ook geen brood, gekookte aardappelen e.d. in je compostbak. Ongekookt groenteafval, eierschalen en niet-aangemaakte salades kunnen wel in de compostbak.
 9. Onkruid: onkruiden kunnen ook worden toegevoegd. Maar vermijd meerjarige onkruiden met dikke wortels. Scheid de wortels van het groen. De wortels doe je in de gft-bak en het groen kan op de compost.

Groen & Bruin

Een juiste mix van afval zorgt voor snelle compostering en rijke compost. Zie hieronder de lijst van grondstoffen.

Groen
gemaaid gras, zachte bladplanten, eenjarige onkruiden, bloemen, fruit, groente, ongekookt keukenafval zoals schillen, koffiedik (geen theezakjes!) en ligstro van vegetarische huisdieren.

Bruin
snoeiafval (klein gemaakt), houtsnippers en zaagsel, houtas, droge bladeren, papier en karton (klein gemaakt), stro, verhoute plantenstengels, eierschalen en dennennaalden.

Wormenhotel
Vind je je tuin toch te klein voor een compostbak of te veel gedoe? Doe dan mee met de nieuwste trend en schaf een wormenhotel aan. Hiermee composteer je alsnog veel keukenafval en tuinmateriaal. De wormen eten de materialen en zetten dit om in vloeibare voeding voor je tuin. Een wormenhotel kun je zelfs (uit de zon) plaatsen op een balkon of terras!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier