GOED Kerst en Oudejaar

Kerst en oudejaar zijn bij uitstek dagen waar licht een grote rol speelt. Hoe zorg je ervoor dat je energierekening deze dagen niet omhoog schiet? En hoe houden we met elkaar Oegstgeest ook na oudejaarsavond schoon & gezond?

GOEDe kerstdagen
Elektriciteitsgebruik van lampen hebben tot 99% invloed op het milieu. De productie van lampen zorgt ook voor milieuvervuiling maar veel minder dan de productie van elektriciteit. Naast CO2 komen er ok veel andere vervuilende stoffen vrij zoals zwaveldioxide, stikstofdioxide en kwik. Het loont dan ook de moeite om kerstverlichting te vervangen door ledverlichting en zuinig om te gaan met elektriciteit. Lees meer tips en houd je energierekening ook in december in de hand!

GOED kerstdiner
Vlees heeft een negatieve impact op het milieu. Rondom de feestdagen schiet onze vleesconsumptie omhoog. Juist nu kunnen we een significant verschil maken door het kerstdiner een net wat andere invulling te geven. Bijvoorbeeld door het diner niet rondom een groot hoofdgerecht van vlees te bereiden, maar te werken met meerdere bijgerechtjes. Wild scoort het beste op het vlak van duurzaamheid, maar wees alert, niet alles wat als ‘wild’ wordt verkocht heeft in de vrije natuur geleefd. Bijvoorbeeld konijn, hert en eend worden gefokt en zijn dan ook niet duurzaam.

Speur eens rond op het internet voor feestelijke vega recepten, duurzame kerstversiering en originele cadeautjes. Onderstaande sites geven je alvast de eerste inspiratie.

De Hippe Vegetariër
Ga voor een volledig vegetarisch kerstdiner met de Hippe Vegetariër!

One World
Een journalistieke site die zich inzet voor een eerlijke en duurzame wereld. Hier vind je duidelijk uitgelegd wat wel en wat niet duurzaam is. Niet alleen wat betreft vlees, maar ook plastic, verpakkingen en voedselverspilling komen aan de orde.

HIER
Ook Hier vind je 5 tips voor een duurzame kerstdiner!

GOED vuurwerk
Vuurwerk is mooi maar helaas ook erg belastend voor het milieu. Fijnstof in de lucht is op 1 januari vaak 7 tot 8 keer hoger dan normaal. Illegaal vuurwerk is behalve onveilig ook nog eens slechter voor je leefomgeving door de schadelijke stoffen die hierin zitten.

Ga GOED om met vuurwerk en houd ook Oegstgeest ook rond de feestdagen schoon & gezond! Lees alle informatie en tips op de site van milieucentraal.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier