Klimaat & Biodiversiteit

Operatie Steenbreek: tegel eruit, plant erin!

Een groen dorp is belangrijk voor je fysieke én je mentale gezondheid. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat mensen die in een groene omgeving wonen, daadwerkelijk gelukkiger zijn, minder stress ervaren en langer gezond blijven. Ruim de helft van steden en dorpen is in particulier gebruik of bezit. Groene(re) tuinen leveren dus een substantiële bijdrage aan een gezond en klimaatbestendig dorp.

Ook hebben verschillende wijken in Oegstgeest tijdens hevige regenbuien te maken met wateroverlast. Versteende tuinen zijn een van de oorzaken hiervan. Betegelde tuinen zorgen ervoor dat het water niet makkelijk op natuurlijke wijze in de bodem kan zakken. Bij hevige regenbuien kan de riolering de grote hoeveelheid water niet aan, waardoor tuinen en soms ook huizen overstromen. Doe daarom mee met GOED en Operatie Steenbreek!

Groen voor een mooier en gezonder Oegstgeest
Oegstgeest is de afgelopen jaren steeds meer versteend. Een betegelde tuin is synoniem geworden voor gemak en weinig onderhoud, maar heeft onbedoeld een hoop negatieve effecten voor de gezondheid, het klimaat en de leefomgeving. Door minder groen in dorpen en steden verslechtert de luchtkwaliteit, wordt het zomers heter in ons dorp, ontstaat bij hevige regenval vaker wateroverlast in straten en huizen en wordt het voor kleine dieren steeds moeilijker om te overleven. Daarom wil Oegstgeest deze trend doorbreken door van versteende tuinen weer levende tuinen met planten te maken en het groen terug te brengen in ons dorp!

Doe mee: vergroen je tuin
In verloren hoekjes liggen vaak tegels die eigenlijk geen functie hebben. Als iedereen die verloren hoekjes en randen langs schuttingen opfleurt met enkele planten en struiken, maken we met elkaar Oegstgeest een heel stuk groener waar niet alleen wij mensen, maar ook veel kleine dieren baat bij hebben.

Juist in bewoonde gebieden met tuinen, parken, bermen en sloten is de variatie in beplanting groot. Hierdoor vinden kleine dieren een prima plek om te leven. Klik hier en lees je hoe je in 10 eenvoudige stappen ook jouw tuin groener maakt.

 

Tuinen met haagjes, bloeiende planten en kleine bomen zijn een paradijs voor vogels, vlinders, bijen en kleine dieren zoals de egel. Zo creëer je niet alleen voor jezelf een schone en gezonde stad, maar voor al het leven om je heen.

 

 

Operatie Steenbreek

Meer groen in je tuin: tegel eruit, plant erin!
Minder tegels in tuinen en straten en meer ruimte voor levend groen is belangrijk.

Het klimaat verandert en groen helpt om:

  • hittestress in de woonomgeving te beperken;
  • water zoveel mogelijk op natuurlijke wijze af te voeren;
  • biodiversiteit met de juiste beplanting te vergroten en
  • woonplekken te creëren voor kleine dieren.

Groen is Goed bij:

  • zware regenbuien;
  • op hete dagen;
  • voor de kwaliteit van de lucht;
  • voor de bijen, vlinders en insecten;
  • voor alle mensen en alle dieren!

Download de brochure van Operatie Steenbreek voor meer tips:

Meer Groen, MinderTegels

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier