Klimaat & Biodiversiteit

Actie

Haaswijk is een groene voortuin rijker

Afgelopen december verlootte de gemeente een klimaatadaptieve, groene voortuin onder inwoners van Oegstgeest. De familie Otto uit Haaswijk heeft deze, toen nog versteende tuin, gewonnen. Op 21 maart, tijdens de aftrap van het NK-Tegelwippen, startte het hoveniersbedrijf met het verwijderen van de tegels en de aanleg van een groene tuin.

De nieuwe tuin bestaat grotendeels uit planten en heesters. De planten zijn een mix van bodembedekkende, wintergroene en inheemse soorten die hier goed kunnen groeien. De tuin krijgt ook een krentenboompje, met eetbare bessen. Daarmee lok je vogels naar de tuin, want die vinden de bessen heerlijk.

Verder is er een regenton geplaatst waarin 1425 liter water opgeslagen kan worden. Tijdens een droge periode kunnen de bewoners dit water aan de planten geven. Het water stroomt dus niet naar het riool, maar komt in de bodem terecht. Het riool wordt hierdoor ontlast tijdens een periode van veel regenval. En de tuin wordt besproeid met gratis water.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier