Alles over afval

Het Dok gaat GOED! Jij ook?

In de afgelopen herfstvakantie zijn de kinderen van Stichting Kinderopvang Oegstgeest Het Dok aan de slag gegaan met duurzame activiteiten. Op initiatief van de pedagogisch medewerkers kreeg het milieu een centrale plek. Het DOK vindt het belangrijk dat kinderen van jongs af aan ook bij hen zien en leren dat duurzaam omgaan met spullen, voedsel en natuur heel gewoon en belangrijk is. Voor onze leefomgeving, maar vooral ook voor jezelf.

Als je het leuk brengt, zijn kinderen al heel snel enthousiast

Bianca Weijers, Manager van de Kinderopvang en coach gezonde kinderopvang, vertelt hoe zij tot dit duurzame programma zijn gekomen. ‘We hebben altijd al aandacht voor het milieu. Met elkaar bespreken en onderzoeken we wat we kunnen doen. Het gebouw huren we, dus daar hebben we niet zo heel veel invloed op, maar buiten zorgen we wel voor zo veel mogelijk groen en hebben we bijvoorbeeld een groen dak op ons schuurtje. We doen uiteraard aan afvalscheiding, printen altijd dubbelzijdig en zo weinig mogelijk en kopen zo veel mogelijk biologische producten voor het eten bij de opvang. We kregen de kans een BSO-pakket aan te schaffen met informatie en werkhandschoenen voor de kinderen om te gebruiken om zwerfafval rondom het gebouw op te ruimen. Simpel en heel leuk. Maar het inspireerde twee begeleidsters om hier meer mee te doen en een duurzame vakantieweek te organiseren. Van het een kwam het ander en nu is er een heel divers programma samengesteld met activiteiten zoals ‘Pimp je Kleding’, aanleggen van een duurzaam tuintje in het lokaal, muziekinstrumenten maken van afval en een Repair Shop voor kapotte kleding, knuffels, speelgoed etc.’

Inmiddels is de herfstvakantie voorbij en kijkt iedereen terug op een geslaagde week. ‘We willen dat de kinderen bij ons leuke ervaringen hebben, iets leren en daarover gaan vertellen. Ook buiten de vakanties om heeft duurzaamheid een vaste plek in ons programma. We betrekken de kinderen overal bij. Zo maken we bijvoorbeeld samen met de kinderen de speelpleinen schoon. Dat maakt ze bewust dat zomaar afval gooien op straat niet normaal is en dat je afval kunt scheiden. Ook maken we ze bewust van afvalvermindering. Dat doen we bijvoorbeeld door fruit aan tafel naar behoefte in stukjes te snijden in plaats van tevoren grote bakken klaar te maken. Zo voorkomen we voedselverspilling en hebben we minder afval. Ook kopen we zo veel mogelijk seizoensfruit en combineren we het met een activiteit voor de bewustwording’ licht Bianca toe.

Verklein de afvalberg, pimp je kleding!
Veel mensen zijn zich niet bewust dat de textielindustrie de op één na meest vervuilende industrie is. ‘Tegenwoordig wordt kleding als een wegwerpproduct gezien’ zegt Bianca. ‘Door steeds maar meer nieuwe kleding te produceren belasten we het milieu enorm. Daarom hebben we een workshop Pimp je Kleding georganiseerd. Onder deskundige begeleiding maakten de kinderen van oude kleding en materialen nieuwe, hippe kledingstukken. We hopen dat ze hiermee enthousiast worden en dit ook thuis vaker gaan doen en kleding niet te snel afdanken.’
En als je dan echt niets meer kunt doen met je kleding, gooi het dan niet bij het restafval, maar breng het naar een textielcontainer zodat textiel een tweede leven krijgt als vulling van bijvoorbeeld kussens en zitbanken.

Plastic Soep door zwerfafval
Kinderen schrikken altijd enorm als ze zien wat ons straatafval betekent voor de dieren op land en in zee. Dierenleed gaat kinderen aan het hart. Kinderen zijn dan ook heel gemotiveerd om hun gedrag hierop aan te passen als ze leren het verband te zien tussen zwerfafval en het dierenleed.

‘Het actuele onderwerp Plastic Soep kon dan ook niet ontbreken op ons programma. Kinderen staan er gewoon niet bij stil dat wanneer het kleine stukje plastic van bijvoorbeeld een rietje bij een drankpakje op straat belandt’ zegt Bianca. ‘Je moet ze laten zien wat er met zo’n stukje plastic gebeurt. Dat het wegwaait en via het water van rivieren in zee belandt samen met duizenden andere kleine stukjes plastic. En dat dit tezamen de Plastic Soep in onze oceanen veroorzaakt. Cees de Vos van WWF gaf een hele inspirerende workshop waarop de kinderen heel goed reageerden’ vertelt Bianca.

Elke dag waren er andere activiteiten met verschillende thema’s. Kapot speelgoed werd gerepareerd tijdens de Repair Shop en van oude videobanddozen werden leuke, persoonlijke broodtrommels geknutseld. Op woensdag stond recycling van afval centraal. Van schoongemaakt afval zoals plastic, blikjes, dopjes en glas werden muziekinstrumenten geknutseld. ‘We willen de kinderen leren en inspireren creatief te zijn en oude materialen zo veel mogelijk te hergebruiken. Na dit mooie weekprogramma willen we er ook zeker mee doorgaan’ vertelt Bianca enthousiast, ‘we zijn nu aan het bekijken hoe we nog meer een vaste plek in ons activiteitenprogramma kunnen geven. Als je het leuk brengt, zijn kinderen al heel snel enthousiast. En dat enthousiasme moet je vasthouden.’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier