Klimaat & Biodiversiteit

Klimaat en het weer: wat is het verschil?

Ons klimaat op aarde verandert. Het ijs op de noord- en zuidpool smelt in een hoog tempo, in sommige delen van de wereld zijn er steeds vaker overstromingen terwijl andere delen kampen met droogte. En terwijl ook in Nederland de gemiddelde temperatuur stijgt, is een koude winter met sneeuw nog steeds mogelijk.

Klimaat versus Weer
Het klimaat gaat over een periode van vele, tientallen jaren. Het weer is van vandaag de dag met een voorspelbaarheid van maximaal 3 weken. Een natte zomer of koude winter betekent nog niet dat er geen klimaatverandering meer is. Door de stijging van de temperatuur op aarde, neemt de hevigheid van weertypen toe. Zo kunnen extreem natte periodes met veel regen, worden afgewisseld door lange periodes van droogte.

Tijdens hevige regenbuien kan ons rioolstelsel het vele water ineens niet verwerken. Doordat de afgelopen jaren straten en tuinen enorm zijn versteend, kan het overtollige water ook niet op natuurlijke wijze wegzakken in de grond. Hierdoor komen straten blank te staan en lopen huizen soms onder water. Daarom is het zo belangrijk om meer ruimte voor levend groen te maken. Als gemeente kunnen we dit niet alleen. De helft van het grondgebied in de stad is particulier eigendom. We hebben daarom ook jouw hulp nodig om te werken aan een duurzaam dorp dat ook voor de toekomstige generaties prettig leefbaar blijft. Iedereen kan daarin kleine of grote stappen zetten; van de aanleg van een geveltuin tot de aanleg van een groen dak of misschien een gezamenlijke actie met de hele straat. Zo houden we samen Oegstgeest gezond, groen en leefbaar.

Doe je ook mee?

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier