Klimaat & Biodiversiteit

Maai Mei Niet: laat het gras groeien en bloeien

Laat je de grasmaaier in de maand mei ook in de schuur staan? De bijen en andere insecten zullen je dankbaar zijn.

Het gaat helemaal niet zo goed met de bijen en hommels in Nederland. En dat terwijl zij cruciaal zijn voor ons hele ecosysteem.  Door niet te maaien, kan het gras tot bloei komen en er groeien wilde bloemen in je tuin. En dat zorgt voor een rijk buffet voor bijen, maar ook voor kevers, hommels en vlinders. Een ander voordeel is dat het water in de bodem beter wordt vastgehouden en minder verdampt.

En na mei?

Je houdt het effect vast door het gras alleen daar te maaien waar je vaak loopt of waar de tuinmeubels staan. De rest maai je af en toe en steeds volgens een ander patroon.  Het ene stuk één keer per maand, het andere om de drie maanden, sommige twee keer per jaar of helemaal niet. Wil je het wat uitbundiger? Zaai dan een mengsel van bloeiende planten. Zo ontstaat er een prachtig bloemenveld! En nee, je hoeft niet bang te zijn voor bijen. Het zijn ontzettend vredelievende beestjes. Alleen als hun leven wordt bedreigd, kunnen ze steken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier