Klimaat & Biodiversiteit

Montse’s tuin: minder hittestress met planten en siergrassen

In de nieuwbouwwijk Poelgeest woont Montse. Met tuinieren hield ze zich niet bezig. Totdat ze een keer langs het Provinciehuis in Den Haag reed. De groene border rondom het Provinciehuis is rijkelijk beplant met vedergras. ‘Dit gras wuift zo elegant mee in de wind en de zon schijnt er schitterend doorheen. Ik was meteen verkocht. Later heb ik vedergras gekocht voor mijn eigen tuin,’ zo begint Montse ons gesprek.

Toen ze tien jaar geleden moeder werd kwam er nog een extra motivatie bij. ‘Ik kreeg heel sterk het besef dat ik een planeet heb door te geven aan mijn zoon en dat het mijn verantwoordelijkheid is een leefbare planeet door te geven. Droogte en hittestress leveren steeds meer problemen op. We moeten echt meer oog krijgen voor levend groen. In onze eigen tuinen, buurten en wijken,’ zegt Montse. Stukje bij beetje kreeg haar groene tuin steeds meer vorm en is nu een prachtige, groene oase geworden voor zowel mens als dier. Met haar tuin draagt Montse haar ‘steentje’ bij om wateroverlast en hittestress te beperken en helpt ze kleine dieren aan meer leefruimte. ‘We hebben insecten zo hard nodig om ook in de toekomst voldoende voedsel te hebben voor ons allemaal. Niet alleen bijen hè! Ook allerlei soorten vliegen en kevers zorgen voor bestuiving. Weet je dat ze in China al mensen moeten inzetten om met kwastjes planten te bestuiven? Dat willen we toch niet; dat onze kinderen straks op die manier in hun voedsel moeten voorzien?’

Geen wespen dankzij bloeiende planten

Montse heeft een doorsnee stadstuin. In plaats van een betegeld, heeft ze een houten terras aan huis. ‘Overdag wordt het wel heet,’ zegt Montse, ‘maar zodra de zon weg is, zijn de planken weer koel. Dit scheelt al heel veel warmte in de zomer.’ Tegels kunnen ruim 50 graden worden en koelen nauwelijks af. Het werkt als een soort oven terwijl bomen, planten en struiken geen warmte opnemen. Met veel tegels in je tuin, kan het ’s avonds en ‘ nachts lang drukkend warm blijven. Ook heeft Montse geen last van mieren of verzakking. ‘Ik heb wel mieren in de tuin hoor, maar daar heb ik geen last van. Ze blijven tussen de beplanting. Ook ervaart Montse veel minder overlast van wespen. ‘Er is zo veel voedsel in de tuin voor ze te vinden, dat ze onze glazen limonade compleet negeren.’ Dat haar groene tuin ook dit soort zaken zou oplossen, daarvan was Montse zich helemaal niet bewust. ‘Puur toeval, maar ik ben er wel heel blij mee,’ zegt ze lachend. Ook heeft ze een paar dikke stammen van gekapte bomen liggen. Door hun vorm zijn ze decoratief en gelijktijdig een extra leefplek voor insecten die op hun beurt weer allerlei soorten vogels aantrekken.

‘Mensen staan er nog onvoldoende bij stil dat ze met hun tuintje echt het verschil kunnen maken’

Samen met buren de wijk vergroenen
Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en ze heeft al verschillende bewoners geholpen om ook hun tuin een stukje groener te maken. Samen met medebewoners, zet Montse zich in om allerlei verloren hoekjes in de openbare ruimte aantrekkelijk te maken. En dat is goed te zien. Overal in de wijk staan vlinderstruiken, Persicaria’s en hortensia’s uitbundig te bloeien. Het geeft de wijk een heel vriendelijke uitstraling en verzacht de rechte lijnen van de woningen en paden.

‘Ik zou heel graag nog meer willen doen om onze wijk groener te maken, door andere mensen te helpen en bewust te maken van hun invloed die ze hebben. Daar staan mensen denk ik nog onvoldoende bij stil, dat ze echt ook met hun tuintje verschil kunnen maken.’

 

Montse licht haar keuzes voor de beplanting in haar tuin nog toe:

Voorbeeld van vedergras gecombineerd met Crocosmia

‘Ik heb veel siergrassen. Die vind ik zo mooi het hele jaar door. In de winter schijnt de lage zon door het gedroogde gras en lijkt het wel goud. De zaden zijn in de winter voedsel voor vogels en egels zijn ook gek op grasjes. Wist je dat? Ik heb veel inheemse planten, die doen het altijd goed en leveren het meeste voedsel op voor de dieren. Oude, gedroogde stengels laat ik tot het voorjaar staan. Eerst niet hoor, toen ruimde ik dat nog allemaal op in de herfst. Totdat ik eens een stengel afbrak en er verschrikt een vlinder uit kwam vliegen. Toen besefte ik dat het schuil- en winterplekken biedt voor insecten. Geweldig toch?!’

TIP: wil je niet te veel werken in je tuin? Siergrassen vragen nauwelijks onderhoud en zijn het hele jaar mooi. Je hoeft ze alleen in het voorjaar tot de grond af te knippen.

Montse heeft in haar tuin zelfs ruimte gevonden voor een regenton én een hoekje om zelf compost te maken. ‘Dat is echt goud voor je tuin. Mensen denken vaak dat het stinkt, maar dat is echt niet zo. Je moet er alleen geen vlees- of etensresten op gooien. Dus bladeren, takken en ongekookt groenteafval uit de keuken. In de herfst verzamel ik heel veel bladeren in de omgeving. Mijn zoon helpt soms ook mee. Bladeren geven fantastische compost. Begin van de zomer breng ik een laag van die compost aan tussen mijn planten. Daardoor heb ik nooit last van onkruid, hoef ik geen plantenvoeding te kopen en de grond blijft vochtig. Dus mijn planten hoef ik ook nooit te besproeien. Mijn tuin helpt mij te ontspannen. We genieten er elke dag van, het hele jaar door.’

GOED TIP van Montse:
Heb je last van slakken in je tuin? Koop dan planten met een harige onderkant op de bladeren. Daar houden slakken niet van.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier