Klimaat & Biodiversiteit

Rara, wie ben ik?

Ze zijn er ineens en ze zijn met véél. Zijn het plaagbeestjes die onze mooie plantjes opeten? Welnee. Dit prachtige diertje is de larve van het lieveheersbeestje. Al lijkt ‘ie meer op een mini krokodil. En zoals u weet eet het lieveheersbeestje graag luizen. De larven zijn er ook gek op. Ze trippelen de planten af en eten elke luis die ze tegenkomen. Dat doen ze de hele dag door. Vervolgens vervelt de larve 3 keer. Hij eet in totaal met gemak zo’n 600 bladluizen.

In het laatste stadium verandert de larve in een pop. Met een soort van zuignapje houdt hij zich vast aan een blad, bloempot of uw schutting. Na ongeveer 7 tot 10 dagen kruipt het lieveheersbeestje uit zijn pop. Zijn schildje is eerst nog flets en zonder stippen. Pas na enkele uren komt het kleurenpatroon tevoorschijn. Zodra het lieveheersbeestje zijn uiteindelijke kleuren heeft, gaat hij (of zij) op zoek naar sappige luizen. En daar zijn wij natuurlijk blij mee! Ziet u ook van die grappige mini-krokodilletjes in uw tuin? Lekker laten zitten!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier