Energie

Subsidies en duurzame leningen

Er zijn meerdere mogelijkheden om het verduurzamen van je woning zo voordelig mogelijk uit te (laten) voeren. Er zijn subsidies en speciale leningen met een lage rente. In sommige gevallen worden subsidies verstrekt als je met meerdere buurtbewoners samen aan de slag gaat of meerdere maatregelen ineens uitvoert.
Bijkomend voordeel als je samen optrekt: je kunt vaak een gunstigere prijs bedingen en je hoeft niet alles alleen uit te zoeken en te regelen!

Los van het feit dat je investering voordeliger wordt met subsidies, heb je uiteraard ook een grote winst met een lagere energierekening en gaat in veel gevallen je wooncomfort omhoog.

Subsidieregelingen

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren én zakelijke gebruikers subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen. Zakelijke gebruikers kunnen daarnaast in aanmerking komen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Woningeigenaren

Indien je woningeigenaar bent en de woning zelf bewoont, dan kun je voor een aantal duurzame maatregelen gebruik maken van subsidies. De subsidie is beschikbaar voor installatie van:
– warmtepomp
– zonneboiler
– aansluiting op een warmtenet
– 5 soorten isolatiemaatregelen

Meer informatie
Op de site van RVO vind je uitgebreide informatie, een rekentool en een handig stappenplan.
RVO Subsidie Woningeigenaren

Zakelijke gebruikers

Ook voor zakelijke gebruikers zijn er mogelijkheden om het bedrijfsgebouw of een te verhuren woning te verduurzamen en gebruik te maken van subsidies.
Meer informatie: RVO Subsidie Zakelijke Gebruikers

Subsidie isolerende maatregelen VvE
Deze subsidie is bestemd voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties onder de voorwaarde dat de eigenaren zelf in de woningen wonen en deze niet verhuren. Ook dien je minimaal 2 energiebesparende maatregelen te nemen om voor de subsidie in aanmerking te komen.

Waarvoor?
Je kunt subsidie aanvragen voor een energieadvies en energiebesparende maatregelen. Advies is te starten met een degelijk energieadvies zodat de uit te voeren maatregelen goed passen bij het gebouw en maximaal rendement opleveren.
Voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn:
– isolerende deuren
– energiezuinig ventilatiesysteem
– waterzijdig inregelen verwarmingssysteem
– energiedisplay of slimme thermostaat

Subsidiebedrag
Per maatregelen gelden verschillende subsidiebedragen. een overzicht van actuele bedragen en een rekentool vind je op de site: rvo.nl/subsidies-regelingen

Looptijd
Je kunt subsidie aanvragen tot en met 31 december 2022. Er zijn maximaal beschikbare budgetten. In april 2020 is ruim 75% van het beschikbare budget voor energieadvies uitgegeven en circa 50% voor energiebesparende maatregelen.

Duurzame Leningen

Nationale Energiebespaarlening voor particuliere huiseigenaren
Van de energiebespaarlening kun je alleen gebruik maken als je particulier eigenaar én bewoner bent van het huis. De minimale lening is € 2.500 en maximaal € 25.000 per woning. Neem je maatregelen voor een aardgasloze woning en/of zeer energiezuinige woning dan kun je maximaal € 65.000 lenen met een aflostermijn van 15 of 20 jaar.

Renteoverzicht*:

1,6% – 7 jaar
1,8% – 10 jaar
2,0% – 15 jaar
2,1% – 20 jaar
*rentetarieven 22 april 2020. klik hier voor actuele tarieven

Waarvoor?

De lening is voor duurzame, energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en/of zonnecollectoren, warmtepompen etc. In het geval van zonnepanelen dien je minimaal 1 andere energiebesparende maatregel te nemen.Meer informatie: www.energiebespaarlening.nl
Nationale Energiebespaarlening voor VvE’s
De lening is beschikbaar voor VvE’s met een complex van minimaal 8 appartementen. De minimale lening is € 25.000 en maximaal € 10.000.000. Per appartementsrecht maximaal € 25.000. Neem je maatregelen voor een aardgasloze en/of zeer energiezuinige appartementen, dan kun je maximaal € 65.000 lenen met een aflostermijn van 30 jaar.

Renteoverzicht*:
2,0% – 10 jaar
2,2% – 15 jaar
2,3% – 20 jaar
2,8% – 30 jaar
klik hier voor actuele tarieven

Waarvoor?
De lening is voor duurzame, energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en/of zonnecollectoren, warmtepompen etc. In het geval van zonnepanelen dien je minimaal 1 andere energiebesparende maatregel te nemen.

Meer informatie: www.energiebespaarlening.nl

Overige landelijke regelingen

Isoleren woningen: 9% btw-regeling particulieren en VvE’s
Zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaren kunnen van deze regeling gebruik maken. Over de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatie voor vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar, wordt slechts 9% btw geheven. Materiaalkosten, maar ook andere werkzaamheden zoals slopen, bouwen en installeren, vallen onder het reguliere 21% btw tarief.

meer informatie: 9% btw-regeling

Zonnepanelen: btw-teruggave particulieren
Particulieren die zonnepanelen laten installeren, kunnen de betaalde btw (21%) over de zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst. Via de link bij meer informatie kun je er alles over lezen, maar ook de leverancier van de zonnepanelen kan je hier vaak bij helpen.

meer informatie: 21% btw retour

Salderingsregeling zonnepanelen particulieren en VvE’s
De regeling geldt voor particulieren en VvE’s met een kleine elektra-aansluiting. De stroom die je opwekt wordt verrekend met de stroom die je gebruikt op het moment dat de zonnepanelen geen of te weinig stroom opwekken. Het tarief dat je krijgt voor de geleverde stroom is hetzelfde als waarvoor je afneemt. Als je meer oplevert dan je verbruikt, krijg je een lagere vergoeding. Het is dus belangrijk dat het aantal zonnepanelen in verhouding staat tot je verbruik.
Tot 2023 krijg je 100% vergoed, daarna wordt deze regeling langzaam afgebouwd. Uitgebreide informatie en rekenmodellen over deze regeling vind je op milieucentraal.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier