Klimaat & Biodiversiteit

Inruilactie najaar 2020: 1 tuintegel voor een gratis plant!

Zaterdag 26 september en 10 oktober konden inwoners van Oegstgeest een tuintegel inleveren voor een gratis plant. De acties werden gehouden bij tuincentrum De Bosrand. Het tuincentrum schonk er bovendien een gratis zakje bloembollen bij. 

2020: 99 ingeleverde tuintegels!
99 tuintegels in allerlei soorten en maten werden tijdens de twee actiedagen ingeruild voor planten.

Houd de agenda op de site of onze facebookpagina in de gaten voor nieuwe acties in 2021!

Waarom meer groen?
Dorpen en steden zijn de afgelopen jaren steeds meer versteend. Een betegelde tuin is synoniem geworden voor gemak en weinig onderhoud. Maar onbedoeld heeft dit negatieve effecten voor jezelf en je omgeving zoals hittestress, vervuilde lucht en wateroverlast. Steen en tegels worden erg warm in de zomer en houden de hitte lang vast. Hierdoor ontstaat hittestress. Dit kan bij mensen en dieren lichamelijke klachten geven. Doordat het steeds warmer wordt, komen insecten zoals de eikenprocessierups en teken vaker voor. Ook wateroverlast en vervuilde lucht worden verergerd door versteende tuinen. Water kan bij hevige regenval niet op natuurlijke wijze in de grond zakken. Het rioolstelsel kan het vele water ineens niet snel genoeg afvoeren, waardoor wateroverlast ontstaat.
Bomen, struiken en planten zuiveren de lucht. Zo worden onder andere fijn stof en CO2 uit de lucht gefilterd. Met meer groene tuinen wordt onze leefomgeving dus gezonder.

Wat kan jij doen in jouw tuin?
De actie is een stimulans om eens goed in je tuin rond te kijken. Er is bijna altijd wel een verloren hoekje waar je niets mee doet. Dit zijn prima plekken om te starten met het groener maken van je tuin. September en oktober zijn bij uitstek de maanden om je tuin voor te bereiden op een groen voorjaar en zomer. De grond is nog warm en er valt regelmatig regen waardoor planten makkelijk aanslaan.
Zelfs in het kleinste tuintje is het mogelijk met planten de tuin levend te maken. Met klimplanten langs de gevel en door schaduwplekken in je tuin te beplanten, Zo blijft er genoeg ruimte over voor een terras en speelgelegenheid. Doe snoei- en maaiafval niet gelijk in de gft-bak maar gebruik een deel voor een rommelhoekje of composthoop in je tuin. Daarmee creëer je de perfecte schuilplaats voor egels of zorg je voor je eigen compost.

Actievoorwaarden
Verwijder een tuintegel van minimaal 30×30 cm uit je tuin en neem deze mee naar het tuincentrum. In de entree staan medewerkers van het tuincentrum en de gemeente voor je klaar, om de tuintegel in ontvangst te nemen. Je kunt ter plekke een plant uitkiezen. Tuincentrum De Bosrand schenkt er bovendien een zakje bloembolletjes bij! De tuintegels of kleinere klinkers/tegels tezamen moeten een minimale afmeting hebben van 30×30 cm. Brokken steen, een enkele klinker e.d. worden niet aangenomen!

Meer tips? Lees dan: ‘Vergroen je tuin’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier