Klimaat & Biodiversiteit

Tet gaat GOED! Wat doe jij?

Tet huurt een woning van woningcorporatie Meer Wonen. Ze was in 2018 de eerste huurster in haar omgeving die zonnepanelen kreeg. ‘Ik ben er heel blij mee en het is zo simpel’ vertelt Tet. ‘De eigenaar regelt, financiert en verzorgt het onderhoud en ik betaal maandelijks een kleine bijdrage voor zonnepanelen. Maar die extra bijdrage verdien ik ruim terug op mijn energierekening.’

Natuurlijk kun je ook als huurder kleine, duurzame maatregelen nemen. ‘Verwarming omlaag, radiatorfolie, ledlampen, korter douchen etc. Dat weet iedereen zo onderhand wel, toch?’ zegt Tet vragend. ‘Lange tijd was het alleen voor woningeigenaren mogelijk om met subsidies en donaties voordelig duurzame maatregelen in de woning te nemen. Nu kunnen wij huurders eindelijk ook een keuze maken en dat voelt heel goed. En natuurlijk heb ik ook mijn cv-ketel op 70 graden gezet. Dat heb ik zelf gedaan en ik merk er niets van, behalve dan dat ik minder geld kwijt ben aan gas. Maar mijn huisje is nog net zo snel en lekker warm als daarvoor.’

Zonnepanelen voor huurders
Veel huurders van woningcorporatie Meer Wonen kunnen zonnepanelen krijgen. ‘Ik kan geen enkele reden bedenken om het niet te doen. Je wordt er zelf beter van en het milieu ook. Maar toch merk ik dat sommige huurders aarzelen.’ Juist voor mensen die in de sociale sector huren leveren duurzame maatregelen veel voordelen op. Je bespaart namelijk enorm op je energierekening waardoor je per maand meer geld overhoudt. Met de zonnepanelen wordt ook een slimme meter geïnstalleerd en niet iedereen is daar even blij mee. In de hele discussie over apps die via je telefoon of tablet data van je zouden kunnen stelen, is er soms ook angst voor de slimme meter. Maar het uitlezen van data kun je, als je dat wilt, uitzetten. ‘Het is jammer als mensen zich daardoor laten weerhouden zonnepanelen te nemen. Het levert zoveel voordelen op voor jezelf maar ook voor anderen, ik zou iedereen willen aanraden van de mogelijkheid gebruik te maken’ zegt Tet overtuigd.

Ik word er beter van
Duurzaamheid is voor Tet een manier van leven geworden waar ze tegenwoordig graag voor uitkomt. ‘Vroeger was dat anders’ vertelt Tet. ‘Als ik dan gasten te eten kreeg ging ik ineens vlees kopen terwijl ik zelf bijna nooit meer vlees at. Maar ik vond toen dat ik het niet kon maken om gasten geen vlees te geven. Dat doe ik nu niet meer. Ik heb intussen een scala aan heerlijke recepten zonder vlees en als ik een etentje geef, dan vragen mijn vrienden na afloop vaak het recept omdat het zo lekker was. Ook met het geven van cadeaus ben ik milieubewust. Hoe vaak krijg je niet spullen die er leuk uitzien maar waar je eigenlijk niet zoveel mee kan en ook niet echt op zit te wachten? Nu ga ik bijvoorbeeld naar de SOEK, onze kringloopwinkel en zoek een mooi vaasje uit. Ik pluk dan bloemen uit mijn tuin of ga naar de Groene Cirkel. Een fantastische pluktuin waar je zelf prachtige boeketten kunt plukken. Mensen reageren daar heel positief op. Het gaat tenslotte om het gebaar dat je maakt en de moeite die je neemt voor een ander. Ik pas me niet meer aan, ik word er beter van en anderen kunnen er ook beter van worden’ aldus Tet.

Dat brengt ons bij de tuin. Je kunt er niet omheen, als je de woonkamer van Tet binnenstapt zie je gelijk dat Tet’s tuin niet zomaar een tuin is. Hoewel het oppervlak van de tuin beperkt is, is het een groene oase met ruim 150 soorten planten en struiken. Op de vraag of tuinieren voor Tet gewoon een grote hobby is of dat er ook nog andere redenen zijn om zo’n groene tuin te hebben, antwoordt Tet: ‘Oh zeker, ik ben helemaal gek van tuinieren. Ik voel me gewoon heel goed door elke dag even in mijn tuintje rond te scharrelen. Maar wat ook meespeelt is dat er veel te weinig groen is in het dorp en dan zorg ik er zelf wel voor. Een groene tuin is beter voor de lucht en het klimaat in onze straat. En natuurlijk de dieren. Het is zo leuk en gezellig die vogeltjes in mijn tuin die in het waterbadje lekker spetteren en zich te goed doen aan het voedsel op de vogelvoederplekjes.’ Tet denkt even na en gaat dan verder: ‘Sinds een paar jaar heb ik gezondheidsproblemen dat levert soms stress op. Maar ik merk dat de tuin me ontspanning geeft. In de dagelijkse hectiek geeft de tuin me rust. Het geeft me nieuwe energie. Als ik met mijn plantjes en bloemetjes bezig ben verzet ik mijn gedachten. Ik denk even nergens anders aan en daarna kan ik er weer tegen aan.’

Samen aan de slag
Ondertussen is Tet’s tuin in haar omgeving goed bekend en inspireert ze anderen. ‘Ik geef mensen om me heen stekjes en zet ze in hun tuin. Vaak weten ze gewoon niet zo goed hoe te beginnen en dan gaan we samen aan de slag, ook wel zo gezellig.’

En dan is Tet niet alleen thuis duurzaam bezig, maar is ze ook de oprichtster van het Repair Café in Oegstgeest. ‘Weggooien, mooi niet! is de slogan’ zegt Tet. ‘En het is meer dan alleen maar spullen repareren, het Repair Café heeft ook een sociale functie. Mensen uit het dorp ontmoeten elkaar en inspireren elkaar.’

Tet’s tip voor jou:
‘Ga niet gelijk voor de maximale 100%, maak je eigen keuzes. Dan krijg je de smaak vanzelf te pakken!’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier