Klimaat & Biodiversiteit

Waarom inheemse bloemen en planten zo belangrijk zijn

Inheems betekent ‘van hier’. Dus inheemse bloemen en bomen zijn planten die van nature voorkomen in Nederland. Die bloemen en bomen zijn helemaal aangepast aan ons grillige klimaat. Dat betekent dat ze zich prima kunnen redden als het langere tijd guur en nat is maar ook als het een tijdje niet regent. Veel Nederlandse planten hebben namelijk een penwortel. Dat is een lange en diepe wortel waarmee de plant water en voedsel uit diepere grondlagen haalt. Is de bovenste grondlaag uitgedroogd omdat het een aantal weken niet of nauwelijks regent, dan kan de plant nog steeds bij het water. Klaprozen, kaasjeskruid en de eikenboom hebben zo’n lange penwortel. Zij doorstaan hierdoor met gemak een droge periode.

Aan tafel
Onze bomen en bloemen bloeien op het moment dat onze insecten ze nodig hebben. Bijvoorbeeld net na de winterslaap. Overwinterende vlinders, hommels en wilde bijen worden dan wakker en kunnen dan meteen ‘aan tafel’. Hartstikke handig, van onze natuur.

Ook zijn inheemse planten vraatzuchtige dieren en insecten te slim af, zodat ze niet worden opgegeten. Ze smaken bijvoorbeeld vies, zodat (naakt) slakken ze niet lusten. Sommige planten laten weer allemaal kleine haren groeien op hun blad om ervoor te zorgen dat ze niet worden opgegeten. Slim, hè. Voorbeelden van planten die dit soort trucjes toepassen zijn beemdkroon (Knautia arvensis), kogeldistel (Echinops) en muskuskaasjeskruid (Malva moschata).

Overleven
Het leuke is, dat inheemse planten zich gemakkelijk weer uitzaaien en onze winters prima overleven. Al die nuttige planten blijven dus gewoon in de tuin. Meer lezen over onze bloemen en planten? Op de website planten van hier kun je zien welke mooie planten in Nederland voorkomen en welke insecten erop vliegen. Welke inheemse planten krijgen straks een plekje bij jou in de tuin?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier