Klimaat & Biodiversiteit

Dit is waarom je een regenton in je tuin wilt hebben

Wist je dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen 60 jaar met 20 procent gestegen? Door de klimaatverandering zal dit nog meer toenemen. Waarom zou je hier geen gebruik van maken en het regenwater opvangen door een regenton in de tuin te zetten? Dit zijn de voordelen:

1. Waterbuffer in droge periodes

Hoewel er aardig wat regen uit de lucht valt in ons land, hebben we in de zomer regelmatig te maken met langere periodes van droogte. Soms zelfs met een sproeiverbod. Met een buffer in jouw regenton heb je altijd voldoende water om de auto te wassen of planten water te geven. Hiervoor kun je zelfs beter regenwater gebruiken omdat er minder kalk in zit dan in leidingwater.

2. Kraanwater besparen

Behalve voor jezelf en je planten, is een regenton ook beter voor het milieu. Doordat we drinkwater uit grondwater halen, daalt de grondwaterspiegel. Dit komt de natuur niet ten goede. Door het opvangen en gebruik van regenwater, besparen we veel kraanwater.

3. Minder belasting van het riool

Het is zonde als regenwater in het riool verdwijnt. Het gevolg is dat na enorme lokale hoosbuien de rioleringen al snel overbelast raken. Met als gevolg dat het vuile rioolwater op de straat of naar sloten en kanalen stroomt. Door het afkoppelen van de regenpijp van het riool help je overlast te verminderen. Zorg ook dat het water op je terras goed kan wegstromen.

4. Voor elke tuin een geschikte ton

Wat voor soort tuin je ook hebt; een regenton is altijd een slimme en duurzame oplossing. Regentonnen zijn beschikbaar in verschillende soorten, kleuren en maten. Zo zijn kleine regentonnen tot 150 liter erg geschikt voor tuinen met beperkte ruimte of zelfs voor het balkon. Kies bijvoorbeeld voor een smalle, hoge regenton in de hoek van je tuin of een laag model onder het raam.

5. Regenton met kraantje
Je kunt met het water uit de regenton makkelijk de planten in de tuin water geven zonder heen en weer te hoeven lopen naar de keuken. Door te kiezen voor een regenton met een kraantje of waterpomp is het bewateren nog eenvoudiger. Om te voorkomen dat je ton overstroomt, kun je een overloopslang gebruiken om het water af te voeren naar je moestuin of border.

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier