Circulaire Economie

Winactie minder plastic afval

Uitslag winactie minder plasticafval:

‘Schoonmaken met baking soda voorkomt veel plastic’

Wat is jouw gouden tip om de hoeveelheid plastic in huis te verminderen? Die vraag stond centraal in de winactie die de gemeente organiseerde vanwege de overstap op nascheiding van plasticafval. De winnende inzending kwam van Jeanette Heikens. Haar tip: gebruik eens baking soda als schoonmaakmiddel, daarmee kun je talloze plastic flessen en flacons besparen. Een slimme en veelzijdige tip, die in ieder huishouden toepasbaar is!
Jeanette (53) is getrouwd en heeft vijf kinderen, waarvan er nog één thuis woont. Het gebruik van baking soda was voor haar echt een eye-opener. Ze vertelt: “Het zit in een klein kartonnen doosje, kost bijna niets en je kunt het werkelijk óveral voor gebruiken. Bijvoorbeeld als schoonmaakmiddel in de badkamer en keuken, om de vaatwasser te reinigen, maar ook als bakpoeder in cakes en koekjes. Als het gaat om minder plastic, kun je er dus echt een verschil mee maken. En het mooie is: je koopt het gewoon in de supermarkt!”

Inspirerende voorbeelden
Jeanette vindt het belangrijk om op een praktische manier milieubewust te zijn. Ze vertelt: “Dat is helemaal niet moeilijk, als je het maar doet op een manier die bij je past. Online en in de bibliotheek barst het van de inspirerende voorbeelden. Die hebben mij op het idee van baking soda gebracht. Maar er zijn natuurlijk volop andere mogelijkheden: van bamboe tandenborstel tot zonnepaneel en van minder autorijden tot koken met restjes. Voor iedereen is er wel een bruikbare tip te vinden. Daarbij geldt dat aandacht voor het milieu prima past in een moderne leefstijl – de tijd van de geitenwollensokken is echt voorbij!”

Nascheiding
Over de overstap van Oegstgeest op nascheiding van plastic vertelt Jeanette: “Nascheiding levert een beter milieuresultaat op dan thuis scheiden, vanuit dat oogpunt vind ik het een logische keuze. Tegelijkertijd herinnerde de grote zak plasticafval me er altijd aan hoeveel plastic we eigenlijk kopen. Dat motiveerde me steeds opnieuw om plastic te minderen. Het is jammer dat deze manier van bewustwording nu wegvalt. Om die reden heb ik besloten de kleine restafvalcontainer te blijven gebruiken – ook dat is namelijk een stimulans om minder afval te produceren!”

De winnaars zijn…
De gemeente beloont vijf inzendingen met een handige reisbeker. De prijzen gaan naar Edwin Breukelman, Jeanette Heikens, Sebastiaan Troost, Willem Vis en Renate van Zijp. Allemaal van harte gefeliciteerd! De winnaars krijgen hun prijs per post toegestuurd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier