Energie

Alles over zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je veel geld verdienen. Panelen gaan zo’n 25 jaar mee en je investering verdien je in 6 tot 8 jaar terug. Het onderhoud aan zonnepanelen is verwaarloosbaar terwijl je jaarlijks honderden euro’s bespaart op je energierekening.

Er is nog een extra voordeel van zonnepanelen waar je niet direct bij stilstaat. Zonnepanelen geven schaduw op het dak waardoor automatisch ook de ruimte eronder, bijvoorbeeld je zolder, minder sterk opwarmt. Dus je hebt een groot deel van het jaar gratis stroom, maar óók gratis verkoeling in huis. Voor vrijwel alle soorten daken is er wel een constructie beschikbaar waardoor je zonnepanelen kunt plaatsen. Toch is het goed om bij een aantal zaken stil te staan, voordat je de panelen aanschaft.

Haal het maximale uit je zonnepanelen
Om maximaal te profiteren van je zonnepanelen wil je dat de panelen gedurende de dag zoveel mogelijk zon opvangen. Oriëntatie op het zuiden is dan ook de ideale positie, met een hellingshoek van 37 graden. Niet elk dak voldoet hieraan, maar ook dan kun je is het mogelijk veel rendement te realiseren met zonnepanelen.

Zonatlas.nl
Op de site zonatlas.nl kun je precies zien welke mogelijkheden er voor jouw huis zijn. Zaken zoals het aantal panelen dat op jouw dak kan worden geplaatst, mogelijke rendement, de eenmalige investering vind je hier specifiek voor jouw situatie. Maar bijvoorbeeld ook wat je bespaart aan CO2-uitstoot met zonnepanelen en hoeveel jaar het duurt voordat je je investering hebt terugverdiend.

Platte daken
Ook voor platte daken zijn er mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsten. De wijze waarop de panelen worden geplaatst is anders dan bij schuine daken. Zo is de hellingshoek lager om het schaduwvlak van het paneel te verkleinen. Het paneel vangt hierdoor minder zonlicht, maar de panelen kunnen zo wel dichter tegen elkaar aan worden gezet. Hierdoor realiseer je uiteindelijk toch voldoende rendement om de investering terug te verdienen.

Houd bij een plat dak rekening met het onderhoud van het dak. Een plat dak heeft ongeveer een keer per 25 jaar onderhoud nodig. Wacht met panelen plaatsen als je tussen nu en 5 jaar je dak moet onderhouden of vernieuwen. Combineer het onderhoud met het plaatsen van de panelen. Is het onderhoud over circa 10 jaar gepland? Dan kun je nu zonnepanelen plaatsen. Houd dan rekening met ongeveer 25 euro per paneel aan kosten om de panelen zorgvuldig tijdelijk te verwijderen en terug te plaatsen.

Is mijn dak geschikt?
De constructie van je dak is belangrijk, die moet sterk genoeg zijn om de panelen te kunnen dragen. Er zijn steeds meer verschillende constructiemogelijkheden, waardoor ook steeds meer daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook op rieten daken is het mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Voor appartementen kan het soms lastiger zijn, je moet met elkaar overeenstemming bereiken voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Wil je daar niet op wachten? Dan is deelname aan een zonnecoöperatie wellicht iets voor jou. In Oegstgeest is Lokaal Energie Opwekken Oegstgeest actief. Door mee te doen, profiteer je toch van groene energie en een financieel voordeel.

Huur je een woning?
Als huurder ben je afhankelijk van de eigenaar van je woning. Deze moet toestemming geven. Als huurder kom je ook niet in aanmerking voor subsidies.
Maar je kunt wel aangeven dat je graag zonnepanelen zou willen. Meer impact heb je wanneer je je wens met meerdere huurders collectief aangeeft. Steeds meer woningcorporaties en beleggers hebben mogelijkheden om huurders van zonnepanelen te voorzien. Vaak zorgt de corporatie voor inkoop en installatie en betaal je als huurder een kleine vergoeding per maand waarmee de eigenaar op lange termijn de investering terugverdient. De bijdrage is minimaal en weegt ruim op tegen de winst die je maakt met zonne-energie.

In het geval je eigenaar (nog) niet wil meewerken aan zonnepanelen, is er altijd nog de mogelijkheid om deel te nemen aan een zonnecollectief. (meer informatie over het zonnecollectief in Oegstgeest vind je hier: LEOO

Zonnecoöperaties
Via de site Zon op Nederland vind je welke collectieve projecten er in jouw buurt actief zijn.

Tot slot nog een tip voor woningeigenaren: bekijk de handige online Koopwijzer Zonnepanelen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier