Alles over afval

De waarde van afval: restafval zit boordevol grondstoffen!

In het voorjaar van 2020 startte Oegstgeest met het nascheiden van plastic, metalen en drankenkartons (PMD) uit het restafval. Daarmee recyclen we op jaarbasis naar verwachting zo’n 23 kg PMD per inwoner! Maar wist je dat het restafval ook nog grote hoeveelheden gft, papier, glas en textiel bevat? Als iedereen deze grondstoffen thuis goed scheidt, kunnen we samen nóg meer recyclen.

In 2019 produceerde iedere inwoner in Oegstgeest 166 kilo restafval[1]. Uit recent onderzoek blijkt dat dit afval nog boordevol waardevolle grondstoffen zit. In 2019 ging het maar liefst om 58 kilo gft, 16 kilo papier, 4 kilo glas en 6 kilo textiel per inwoner. Deze grondstoffen kunnen we niet machinaal scheiden en gaan verloren als ze in het restafval zitten. Om dat te voorkomen is thuis afval scheiden heel belangrijk. Daarmee werken we samen aan optimaal hergebruik!

[1] Dit betreft alleen het restafval dat in minicontainers en verzamelcontainers in de wijken is ingezameld. Het grof restafval dat op de milieustraat wordt ingezameld is niet meegerekend.

In 2019 produceerde iedere inwoner 166 kilo restafval. Uit onderzoek naar de samenstelling daarvan blijkt dat slechts 44 kilo écht restafval is. Het overige deel hadden we kunnen recyclen!

Een visualisatie van de grondstofstromen waaruit het huishoudelijke restafval van Oegstgeest uit bestaat.

Op weg naar 100 kilo!
Oegstgeest heeft zich tot doel gesteld om in 2023 nog maar 100 kilo restafval per inwoner per jaar te verbranden. Het gaat daarbij om het totaal van het restafval dat in de wijken én op de milieustraat wordt ingezameld. Met dit doel sluiten we aan bij de landelijke doelstellingen op het gebied van afval en grondstoffen.

Ontwikkeling restafval gemeente Oegstgeest in relatie tot de nationale VANG doelstellingen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier