overzicht

André van de Giessen

Vanuit mijn Zuid-Afrikaanse roots is het zuinig omgaan met resources een tweede natuur. In ons geval was dat water. Voor de gemiddelde Nederlander een vanzelfsprekende zaak, maar in een land afhankelijk van regenseizoenen en genoodzaakt tot water rantsoenen, een onderwerp wat iedereen bezighoudt en waar bijna elk gesprek mee begint. Ook in Nederland zijn we inmiddels anders gaan denken over dit fenomeen; klimaatverandering zien we ook hier terug in zware regenval of langere periodes van droogte.

In mijn werk binnen de railinfra branche is CO2 reductie een belangrijk topic. Sinds 2014 zijn wij als bedrijf bezig om onze CO2 uitstoot te verminderen door zo COzuinig mogelijk te ontwerpen met zo min mogelijk materialen. Het produceren van materialen zoals staal vergt namelijk ontzettend veel CO2 uitstoot. Daarnaast hebben we ons kantoor en onze gewoonten zoveel mogelijk aangepast door eerst met hybride en uiteindelijk elektrische auto’s te gaan rijden, LED verlichting op kantoor aan te brengen en veel minder te gaan printen.

In ons gezin proberen wij ook zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu: goede isolatie, lichten uitdoen op kamers en overloop als er niemand aanwezig is, sluipstroom beperken, zelf energie opwekken met zonnepanelen, de (vloer-) verwarming niet te hoog etc.

De volgende logische stap is om dit nu ook actief uit te gaan dragen aan mijn omgeving. De gemeente Oegstgeest maakt dat  extra toegankelijk door hiervoor een platform te bieden, namelijk een opleiding tot energiecoach.
Het instappen is gedaan, nu het uitdragen naar anderen die ook begaan zijn met het milieu en hun portemonnee. Energie besparen betekent namelijk ook minder uitgeven.

Wie doet er mee?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier