Energie

Mia de Beun

Duurzaam leven is voor mij een natuurlijke ‘way of life’. Naast mijn werk als makelaar zet ik me in mijn vrije tijd in als vrijwilliger bij het Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest. Als makelaar kom ik dagelijks in aanraking met mensen die op zoek zijn naar hun ideale huis. Ik laat de kans niet onbenut om mensen te stimuleren hun huizen te verduurzamen en tuinen met zo min mogelijk tegels, en zo groen mogelijk in te richten.

Zowel voor mijn werk als privé gebruik ik in het dorp en de regio zo veel mogelijk de fiets. Met de vele, korte stukken die ik afleg binnen Oegstgeest blijf ik fit en belast ik niet het milieu, wat de luchtkwaliteit in Oegstgeest ten goede komt.

‘Ik houd mijn footprint zo klein mogelijk’
In mijn dagelijks leven zorg ik ervoor mijn footprint zo klein mogelijk te houden. Ik gebruik zo min mogelijk energie en wek duurzame energie op met zonnepanelen. De thermostaat gaat een graadje lager, ik heb geen droger en gebruik de vaatwasser slechts incidenteel. Omdat het vliegverkeer zeer vervuilend is, neem ik nooit het vliegtuig voor korte vakanties en reis ik vaak met de trein. Ook de textielindustrie heeft een grote negatieve impact op het klimaat en ik koop dan ook zoveel mogelijk tweedehands kleding. Bij de dagelijkse boodschappen probeer ik producten met verpakking te vermijden, maar helaas is plastic afval nooit helemaal te voorkomen.
En last but not least: ik eet nauwelijks vlees of vis.

Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest
Lid zijn van het platform Duurzaam Dorp Oegstgeest is voor mij dan ook eigenlijk niet meer dan logisch. Het platform (Platform DDO) brengt initiatieven van inwoners en ondernemers van Oegstgeest op het gebied van duurzaamheid, samen en beoogt hiermee duurzame initiatieven te ondersteunen en de samenwerking te versterken.

Mijn tip voor jou: vergroen het dak van je huis, schuur of garage! Dat is niet alleen goed voor bijen en insecten doordat ze de biodiversiteit vergroten, maar een groen dak biedt ook verkoeling in de zomer. Een groen dak wordt slechts 5 graden warmer dan de buitentemperatuur, terwijl de temperatuur van een plat zwart dak in de zomer wel kan oplopen tot 80-90 graden! Zo maak je echt GOED verschil. Bovendien houdt een groen dak water vast tijdens hevige regenbuien waardoor het rioolstelsel wordt ontlast. Combineer daarom zonnepanelen met groen op je dak voor maximaal rendement en comfort!

Volg het platform via facebook.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier