Klimaat & Biodiversiteit

6 redenen waarom je juist moet planten in het najaar

Tuinieren doen we vooral in de lente. Maar wist je dat het najaar een perfect moment is voor de aanplant van jonge planten, bloembollen en andere werkzaamheden in de tuin? Lees wat planten in het najaar oplevert.

1. Waterverbruik

Het verschil tussen voor- en najaar is natuurlijk het weer. In de herfst regent het meestal meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid hoog. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. In het najaar hoef je de planten dus minder vaak water te geven.

2. Wortels ontwikkelen

In het najaar is de bodem nog opgewarmd door de zomer en slaan de planten beter aan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant, omdat ze in ruststand zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt.

3. Winterslaap

In tegenstelling tot het voorjaar zijn planten die je in het najaar koopt al volledig ontwikkeld. In de warme bodem zullen ze voor de winter wel wortelen, maar weinig energie steken in het maken van nieuwe scheuten. De energie gebruiken ze om zich voor te bereiden op de winter door onder meer voedingsstoffen op te slaan in wortels en takken.

4. Vaste planten

In het begin van de herfst kun je alles wat je in een pot koopt in de tuin zetten; dat heeft dan mooi de tijd om voor de winter vast te wortelen. Vaste planten en bloembollen kun je in het najaar tegelijkertijd planten. Planten met kluit of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten.

5. Vollegrond

In oktober, november kun je bij de kwekerijen terecht voor bomen, heesters, rozen en haagplantsoen. De planten kunnen na aankoop meteen de vollegrond in. Ze gaan dan niet direct groeien, maar de grond rondom de kluit heeft tot het voorjaar ruimschoots de tijd om te ‘aarden’. Planten uit de vollegrond zijn vaak goedkoper in aanschaf dan gekweekte planten.

6. Biodiversiteit

Naast praktische en financiële overwegingen om in het najaar te planten, is het grote voordeel dat je al meteen in het vroege voorjaar kunt genieten van al het groen dat ontluikt. Wie in het najaar slim plant, kan overigens het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Bovendien is een mix van planten ook nog eens goed voor de biodiversiteit.

Kijk voor meer tips op vergetenplantseizoen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier