Klimaat & Biodiversiteit

Herfstbladeren laten liggen

Is het je opgevallen dat sommige bomen hun bladeren vanwege de afgelopen droge periode nu al laten vallen? Deze bladeren kun je gewoon van je terras of het tuinpad de borders in vegen. Ze voeden namelijk de bodem en beschermen de planten tegen vorst. Egeltjes kunnen zich er makkelijk in verschuilen en ook nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, vinden er beschutting.

Ook vanuit de gemeente benutten we de dode bladeren die op de grond zijn gevallen. We laten ze op meer plekken in het groen liggen en blazen ze van de weg en de stoep de plantvakken in. De bladeren zijn ook een goede voedingsbron (mulch) voor de bodem en al die kleuren zien er prachtig uit.

Tip: maak zelf mulch (bladaarde)
Stop (nat) herfstblad in een zak, stamp goed aan en knoop de zak dicht. Maak een paar gaten in de zak en leg hem minstens een jaar uit het zicht ergens in de tuin. De schimmels en beestjes doen de rest. Na ongeveer een jaar is het blad veranderd in prachtige rulle aarde. Je kunt ermee mulchen rondom de planten maar het ook gewoon gebruiken als potgrond! Met mulch voorkom je dat er onkruid in de borders groeit, heel efficiƫnt dus. Bovendien is het gratis. En het verzamelen van herfstbladeren kun je gezellig samen met de kinderen doen: Goed bezig!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier