Duurzame initiatieven

Oegstgeest wordt FAIRTRADE

Fairtrade is een keurmerk voor producten zoals koffie, thee, katoen, bananen en suiker en staat letterlijk voor eerlijke handel. Als je een fairtrade product koopt, weet je zeker dat de boeren een eerlijke prijs voor hun product hebben gekregen en dat er onder goede arbeidsomstandigheden wordt gewerkt. Ook wordt er in duurzame productie geïnvesteerd en zit er in de prijs een percentage die direct naar de producenten gaat, zonder tussenpersoon.

Fairtradeproducten herken je aan het logo van Fairtrade/Max Havelaar en het logo van de World Fair Trade Organisation.

 

 

Waarom Fairtrade?
Nog steeds 10 procent van de wereldpopulatie leeft in extreme armoede, waaronder bijvoorbeeld 4 miljoen koffieboeren. Fairtrade organisaties streven ernaar armoede onder producenten in ontwikkelingslanden zo veel mogelijk terug te dringen, door middel van Fairtrade certificeringen.

Hoe worden we een Fairtrade gemeente?
Om een fairtrade gemeente te worden, moeten we als gemeente aan zes criteria voldoen.

  1. Lokale werkgroep
    Een lokale werkgroep neemt initiatieven om de titel Fairtrade gemeente te behalen. In Oegstgeest is een werkgroep opgericht en actief bezig om de titel te behalen. Wanneer we de titel hebben behaald, bewaakt de werkgroep de instandhouding van de gestelde criteria. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende sectoren uit de samenleving en gemeentelijke organisatie.
  2. Fairtrade uitdragen
    Als gemeente stimuleren we de inkoop van fairtrade producten. Ook de gemeenteraad en gemeentelijke afdelingen zorgen ervoor dat fairtrade handelen in hun eigen beleid wordt verwerkt en hiernaar handelen.
  3. Lokale detailhandel
    De winkelondernemers in Oegstgeest worden gestimuleerd zoveel mogelijk fairtrade -eerlijke- producten te verkopen en de lokale horeca om fairtrade producten te serveren. De winkels en horeca moeten duidelijk laten zien dat zij een fairtrade aanbod hebben.
  4. Maatschappelijke Organisaties & Bedrijven
    Ook maatschappelijke organisaties en bedrijven worden gestimuleerd zoveel mogelijk fairtrade producten te gebruiken Op bijvoorbeeld scholen worden activiteiten georganiseerd om kennis over en betrokkenheid bij fairtrade te vergroten.
  5. Media
    De lokale werkgroep zorgt voor publiciteit rondom de campagne. Ze organiseert evenementen en zorgt voor continue en blijvende aandacht voor de campagne. Er is een speciale online fairtrade-pagina om lokale initiatieven en activiteiten te publiceren en te promoten.
  6. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
    Veel bedrijven en organisaties hebben al langer initiatieven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen terwijl dit niet altijd specifiek fairtrade is. Ook deze initiatieven worden gewaardeerd en dragen bij aan het zijn van een fairtrade gemeente.

Klik op de link voor meer informatie over Fairtrade Gemeenten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

naar aanmeldformulier